Banner Vonk Veehouderij.

Veehouderij

Houd jij van kaas op je pizza, op je boterham of gewoon lekker uit het vuistje? Kaas heeft als basis natuurlijk melk en onze Nederlandse melk en kaas zijn wereldberoemd. Overal ter wereld kom je Nederlandse melkveehouders tegen. Veehouders zijn uitvinders van slimme techniek en fokkers van goede koeien. Wil jij ook het mooiste beroep van de wereld?

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Alkmaar

Leerweg

  • BBL
  • BOL

Jij bent

Je bent nieuwsgierig, creatief en ondernemend. Je werkt graag met mensen en dieren en bent geïnteresseerd in alles wat komt kijken bij de productie van dieren en dierproducten. Je hebt aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden. Ook ben je handig met machines en het onderhoud ervan.

Jij leert

Je leert alles wat met de veehouderij te maken heeft: bodemkunde, fokkerij, graslandmanagement en huisvesting etc. Ook het natuurinclusief boeren komt aan bod. Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en economie.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je veel praktijklessen en zit je echt tussen de koeien. De bedrijven waar we mee samenwerken zorgen voor een goede koppeling tussen theorie en praktijk. Daarnaast ben je elk leerjaar minimaal 30% van de tijd op stage. Studenten van niveau 3 en 4 doen ook vaak ervaring op in het buitenland.

Na de opleiding

Na de opleiding ben je breed inzetbaar. Als bedrijfsopvolger kan je aan de slag in het bedrijf van je ouders, maar ook als jouw ouders geen boer zijn kun je terecht in allerlei functies op het gebied van veehouderij. Denk hierbij aan beroepen zoals: veehouder, medewerker agrarische bedrijfsverzorging, inseminator, rundveepedicure, commercieel medewerker bij leveranciers.

Extra informatie

Over de opleiding moet je nog weten dat je die op niveau 2, 3 en 4 kunt volgen. Elk niveau leidt op tot een andere verantwoordelijkheid en de vakken die je krijgt passen hierbij. Of je nu medewerker (2), vakbekwaam medewerker (3) of vakexpert (4) veehouderij wil worden, bij ons kun je terecht in kleine klassen met voldoende aandacht voor jou!

Na aanmelding voor de opleiding veehouderij volgt er een intake. Docenten van het opleidingsteam verzorgen deze intake. Wat we voor je toelating zoal van je vragen? Naast je vooropleiding willen we ook een beeld krijgen van je motivatie, je capaciteiten en beroepsbeeld. Als je je voor niveau 2 hebt aangemeld krijg je tijdens de intake ook een groepsactiviteit.

Medewerker veehouderij
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als vakbekwaam medewerker veehouderij werk je op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor de productie van melk. Meestal koeien, maar ook schapen en geiten. Je werkt veel in de stallen en in de buitenlucht.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding staat het verzorgen van het melkvee centraal. In verschillende modules leer je alles over voeding, huisvesting en gezondheid van de dieren. Je krijgt veel praktijklessen en zit echt tussen de koeien. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid bij de productie van dierlijke producten, is aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden belangrijk.

Welke vakken/ keuzedelen

Naast algemene vakken zoals Nederlands en rekenen krijg je vakken zoals voeren, verzorgen, techniek en dierenwelzijn. Als keuzedelen kan je bijvoorbeeld kiezen voor het vak melken of insemineren.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je werkt graag met dieren en bent een doener. Maar je bent ook zorgvuldig, je let goed op en je hebt gevoel voor techniek.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding duurt twee jaar en kan je in Alkmaar als bol- en bbl-variant volgen. Bol betekent dat je drie dagen per week naar school gaat en twee dagen stage loopt. Bij bbl werk je vier dagen per week en ga je een dag naar school. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-bb hebt.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakbekwaam medewerker veehouderij
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als vakbekwaam medewerker veehouderij werk je op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor de productie van melk. Meestal koeien, maar ook schapen en geiten. Je werkt veel in de stallen en in de buitenlucht.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je hoe je maatschappelijk verantwoord koeien houdt. In het eerste jaar leer je de basisbeginselen van de veehouderij. Daarna ga je dieper op de stof in. Je leert veel over gezondheid, voeding en huisvesting maar ook over techniek en de bodem. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid bij de productie van dierlijke producten, is aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden belangrijk.

Welke vakken/keuzedelen

Naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen krijg je vakken zoals voeding, gezondheid, huisvesting, melkwinning, techniek, bodem en economie. Als keuzedelen kan je kiezen voor toegepast dronevliegen, automatisch melken en klauwverzorgen.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je werkt graag met dieren, bent een doener en besluitvaardig. Je bent ook zorgvuldig, let goed op en hebt gevoel voor techniek.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding duurt drie jaar en kan je in Alkmaar als bol-variant volgen. Je leert veel in de praktijk en bent 40%  van de tijd op stage. Dit kan een stage in het buitenland zijn. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Bekijk deze studie in cijfers

Vakexpert veehouderij
Niveau 4 Duur: 3 jaar

De vakexpert veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor de productie van melk. Meestal koeien, maar ook schapen en geiten. Als vakexpert veehouderij werk je zelf mee én heb je een aansturende en coördinerende rol. Je werkt in de stallen en de buitenlucht, maar bent ook vaak op kantoor te vinden. Naast de dagelijkse werkzaamheden ben je voortdurend bezig het proces op de boerderij te verbeteren. Daarbij zijn dierenwelzijn en diervriendelijke productiemethoden altijd je uitgangspunt.

Als vakexpert heb je ook voortdurend aandacht voor vernieuwing en verandering in de keten en de maatschappij en zoek je naar kansen en mogelijkheden voor het bedrijf.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je hoe je maatschappelijk verantwoord koeien houdt en hoe je een bedrijf moet runnen. In het eerste jaar leer je de basisbeginselen van de veehouderij. Daarna ga je dieper op de stof in en krijg je les in management. Naast de theorie leer je veel in de praktijk en ben je 40%  van de tijd op stage. Dit kan een stage in het buitenland zijn.

Welke vakken/keuzedelen

Naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en economie krijg je vakken zoals fokkerij, gezondheidsleer, dierenwelzijn, graslandbeheer, voederwinning en hygiëne & veiligheid. Als keuzedelen kan je kiezen voor toegepast dronevliegen, automatisch melken en klauwverzorgen.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je werkt graag met dieren, bent ondernemend en daadkrachtig. Je bent ook zorgvuldig, let goed op en hebt gevoel voor techniek.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding duurt drie jaar en kan je in Alkmaar als bol-variant volgen. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Na de opleiding

Na de opleiding kan je als bedrijfsopvolger aan de slag in het bedrijf van je ouders, maar ook je ouders geen boer zijn kun je terecht in allerlei functies op het gebied van veehouderij. Verder studeren op het hbo behoort zeker ook tot de mogelijkheden. De opleiding vakexpert veehouderij  sluit heel goed aan bij hbo-opleidingen in de agrarische richting.

Bekijk deze studie in cijfers

Praktijkvoorbeelden opleiding Veehouderij

Melkdiploma studenten mbo-opleiding Veehouderij Vonk

Kllik hieronder voor voorbeelden van een excursie, gastles en de inhoud van het lesprogramma.


Ga naar de praktijkvoorbeelden

Volg deze opleiding op sociale media!