Studenten Melkveehouderij op excursie bij schapenbedrijf de Waddel

Dit voorjaar starten we een module over agrarisch natuurbeheer met studenten melkveehouderij van het Clusius College (inmiddels Vonk) in Alkmaar. Hoe zijn de agrarische natuurverenigingen georganiseerd? En welke kansen liggen er voor natuurbeheer op een melkveebedrijf?

Als aftrap van de module zijn studenten Melkveehouderij samen met Siem Vlaanderen van Wij.land bij Jan-Willem Bakker langs geweest op het eiland Texel. Hij runt daar samen met zijn gezin het schapenbedrijf Waddel, geheel op land van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De excursie werd afgetrapt in de schuur. Twee weken geleden heeft het laatste schaap gelamd, dus er was weer ruimte voor ons bezoek.

Vele onderwerpen zijn de revue gepasseerd. Kort samengevat: Diversiteit in bedrijfsvoeringen maakt de sector uniek, werk met de natuur mee, zoek de verbinding met de buitenwereld en ben trots op je vak en het gebied!

Na de koffie zijn de handen uit de mouwen gestoken. De studenten werden onderverdeeld in twee groepen. Een groep studenten heeft een draad gezet ter bescherming van de Scholekster. De tweede groep heeft een kijkje genomen in de bodem, om de effecten te zien van verschraling op een perceel, om daar vervolgens over te discussiëren.

 

Het was een mooie middag met heel veel inspiratie voor het vervolg van de module.