Eerste paal mbo-gebouw Vonk Hoorn in de grond geboord

Donderdag 30 juni is de eerste paal geboord van het gloednieuwe mbo-gebouw van het Clusius College Hoorn. Joy, tweedejaars leerling van ons vmbo en vestigingsdirecteur Jurgen Holtz gaven het startsein voor de bouw van het nieuwbouwcomplex aan de Blauwe Berg. Het heugelijke moment werd in klein comité gevierd met enkele medewerkers van het Clusius College.

Het mbo-gebouw is in de meivakantie gesloopt. De korrellaag van het oude gemalen puin geeft nu een goed beeld van waar het gebouw komt. Deze laag is neergelegd om de grote boormachine voor het boren van de heipalen een goede ondergrond te geven. De heipalen worden namelijk geboord en niet in de grond geslagen, wat zorgt voor minder overlast van lawaai en trillingen.

Nadat alle heipalen in de bodem zitten, zal de korrellaag worden verwijderd en zullen de koppen van de heipalen worden gesneld. Koppen snellen is het verwijderen van het bovenste betonnen deel van de heipalen ter voorbereiding van de fundering. De weken daarna zullen de verdere werkzaamheden ter voorbereiding van de fundering plaatsvinden. Vanaf week 34 (rond 22 augustus) wordt gestart met de fundering. Dan wordt echt zichtbaar waar het gebouw komt te staan en is de plattegrond zichtbaar. Volgens de huidige planning kunnen de gebouwen dan in het najaar van 2023 in gebruik genomen worden.

Gebouw passend bij de ambities van het Clusius College (straks Vonk)

Samen met het ontwerpteam is er in de afgelopen maanden een intensief traject doorlopen om het voorlopig ontwerp tot definitief ontwerp uit te werken. Resultaat is een hoogstaand gebouw met maximale efficiëntie waar het gaat om duurzaamheid en energiebesparing; een gebouw met een open karakter, dat in elk opzicht past bij de groene ambitie van het Clusius College (straks Vonk) en de omgeving.