Avondopleiding Bloemstylist: De techniek van vakkundig en trendy bloemwerk

Mieke Hamers (36) werkte jarenlang in de gehandicaptenzorg. Op een dagbestedingsproject bij een tuinderij groeide haar passie voor groen. Zij wilde niet alleen hobbymatig bezig zijn met bloemen en planten, maar er ook haar werk van maken. Ze hing haar zorgbaan in de wilgen, deed ervaring op bij een kwekerij en startte haar bedrijf ‘Mieke van de bloemen’. Als bloemstylist maakt ze bloemwerk van droogbloemen en zelfgekweekte ‘schone’ bloemen zonder bestrijdingsmiddelen. 

Avondopleiding Bloemstylist

Avondopleiding bloemstylist biedt verdieping
In de avondopleiding Bloemstylist, verzorgd door Vonk (destijds het Clusius College onder de vlag van de Onderwijsgroep NoordWest Holland), vond Mieke de bijscholing die ze zocht. ‘Ik wilde me verdiepen in de techniek en de vaardigheden en daar is deze opleiding juist op gericht, vertelt Mieke. ‘Bovendien ontstaan tijdens de wekelijkse bijeenkomsten, waarbij iedereen zijn eigen bloemen meeneemt, verrassende creaties waarbij je veel leert van de docent maar ook van je mede-studenten.’

Verschillende modules ook los als cursus te volgen
De basisopleiding Bloemstylist is eenjarige, door de Vereniging Bloemist Winkeliers erkende, opleiding waarbij je één avond in de week naar school gaat. De opleiding kent drie modules (Boeketten, Winkelbloemwerk en Trendy Bloemwerk) die je ook los als cursus kunt volgen. Na de basisopleiding kun je je verder specialiseren als ambachtelijk bloemist en vervolgens als top bloemist (beide opleidingen zijn ook weer 1 jaar).

Focus op de praktijk
Mieke heeft inmiddels zowel de opleiding Bloemstylist als de opleiding ambachtelijk bloemstylist succesvol afgerond. ‘Het mooie aan de opleiding Bloemstylist vind ik de praktijkgerichtheid. Je krijgt weinig theorie en daar word je ook niet op getoetst. Het gaat om wat je maakt, welke technieken je gebruikt en of de verhouding binnen je bloemwerk volgens de richtlijnen is. En snelheid is belangrijk, want je moet bij je eindtoets in vier uur tijd een aantal verschillende stukken maken.’

Nieuwsgierig? Kom naar onze open avond
Wil je meer weten over deze avondopleiding of één van de modules? Bezoek dan de open avond op dinsdag 20 september a.s. van 19:30 - 20:30 uur op onze vestiging in Alkmaar (Drechterwaard, nummer 10). Meld je voor deze open avond door een mailtje te sturen naar bedrijfsopleidingen@clusius.nl.
Klik hier om meer te lezen over de avondopleiding Bloemstylist.

Wil je meer weten over het werk van Mieke Hamers? Ze is te vinden op Instagram: @miekevandebloemen.