Egelhuisjes

Het gaat slecht met de egel. Je leest en hoort het overal. In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Hier zijn verschillende redenen voor. Één van de oorzaken is dat het lastiger wordt een slaapplek te vinden. De tuinen zijn vaak te netjes of ze kunnen de tuin niet in vanwege de schuttingen. Via natuurmonumenten is een oproep gedaan om zelf je eigen tuin egelvriendelijk te maken en zelf een egelhuisje te maken.

De leerlingen van klas 2 van Vonk Heerhugowaard hebben actie ondernomen. We hebben met vier tweede klassen en de ISK (Internationale Schakelklas) egelhuisjes gemaakt van oude pallets. De leerlingen zijn tijdens de technieklessen van mevrouw Zijp hard aan de gang geweest met het demonteren van pallets. Met hulp van onderwijsassistent Babis Saridakis en docent Moon Zijp zijn de gedemonteerde pallets omgezet naar een mooi egelhuisje.

Van tevoren hebben de leerlingen uitgezocht waar een egelhuisje aan moet voldoen. Door de warme herfst stellen de egels de winterslaap uit, vooral de jonge egels. Zodra het kouder wordt moeten ze een plek vinden waar ze rustig kunnen overwinteren.

De leerlingen hebben keihard gewerkt om vóórdat het echt koud wordt, de huisjes te kunnen plaatsen. In totaal zijn er 20 egelhuisjes gemaakt. De helft gaat naar de leerlingen die thuis een geschikte tuin hebben. De rest van de huisjes worden deels naar boswachter Paul Bot van Staatsbosbeheer gebracht.

Ook zijn er twee egelhuisjes naar hotel blooming in Bergen (NH) gebracht door twee leerlingen. Blooming en Vonk hebben op meerdere vlakken overeenkomsten: aandacht voor duurzaamheid, natuur, omgeving en ook: zorgen voor elkaar!

 

Heb jij ook een egelhuisje? Zet het huisje op een rustige plek, check de website Egels in uw tuin - Egelbescherming Nederland

Let op: Geen eten in het huisje doen, zet het ernaast. In de dierenwinkel kan je speciaal egelvoer kopen maar ze houden ook van kattenbrokjes. En hopen dat de kat het laat staan.