Vonk aangemoedigd om Blue school te worden

Vonk heeft de aanmoediging gehad om de eerste mbo Blue School te worden. Op 22 maart, Wereldwaterdag heeft EU Blue Schools het onderwijs met de oceaan verbonden. Tijdens het Blue School-evenement in Fort Kijkduin Den Helder hebben de bezoekers kennis gemaakt met het Blue School-programma. Het programma staat voor duurzaamheid en bewustzijn voor de zeeën en oceanen. Scholen aan Zee draagt hier aan bij met verschillende projecten. 

Vonk was tijdens het Blue School-evenement aanwezig om Vonk te presenteren als Blue School in wording.

Vonk Blue School
Vonk ontvangt aanmoediging blue school

Wat is een Blue School-programma
We leven op een blauwe planeet. Onze planeet heeft één oceaan, zonder welke het leven zoals wij dat kennen simpelweg niet zou bestaan. Ondanks het feit dat ze een uitgestrekte kustlijn en maritieme geschiedenis delen, is niet iedereen zich niet bewust van het belang van de oceaan en de kansen die ze ons biedt – hoe ze het klimaat reguleert, hoe ze veel van de zuurstof die we inademen en het voedsel dat we eten produceert, en ondersteunt het levensonderhoud en het welzijn van mensen.

Er is een paradigmaverschuiving nodig om de samenleving te heroriënteren op het waarderen van de rijkdommen van de oceaan, zodat ze het leven kan blijven ondersteunen. Onderwijs speelt een sleutelrol in deze transformatie door studenten uit te rusten met kennis, vaardigheden en competenties om een ​​levendige en duurzame Europese blauwe economie en een gezonde oceaan voor ons allemaal veilig te stellen.

Het Blue School-programma is de afgelopen jaren gelanceerd met de ambitie om leerlingen en studenten op te leiden en hen te inspireren om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot het mariene milieu en zijn hulpbronnen. Hoe kan een student wetenschapsgeletterd zijn zonder oceaangeletterd te zijn? De onderwerpen die leraren in de klas brengen, zullen ook van invloed zijn op de toekomstige beroepskeuzes en levens van leerlingen. Om een ​​duurzame blauwe economie op te bouwen, moeten studenten zich bewust zijn van het cultureel maritiem erfgoed en de economische en werkgelegenheidskansen.

Alle scholen worden uitgenodigd om agenten van verandering en duurzaamheid te worden door de oceaan in hun klaslokaal te brengen, zodat iedereen zich er zorgen over kan maken, of je nu dicht bij de kust woont of niet.

In 2020 is de eerste EU Blue School, Dr.JAC.P. Thijsse Basisschool, tijdens de European Maritime Days in Den Helder gecertificeerd door Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. De samenwerking tussen het Netwerk van EU Blauwe Scholen en de gemeente Den Helder heeft geresulteerd in de certificering van een andere blauwe school in Den Helder, Scholen aan Zee. Deze scholen in Den Helder zijn nu de ambassadeurs van het EU blauwe schoolprogramma. Ze laten zien hoe scholen succesvol kunnen samenwerken met de lokale maritieme sector en hoe leraren hun leerlingen actief kunnen betrekken bij verschillende oceaanprojecten, ondanks de beperkingen in het curriculum.

Meer informatie: