Een kijkje in de agenda van Vonk mbo-ambassadeur Thijmen Tip

Volg het Ambassadeursgala live: Dit is mbo - YouTube 

We tellen langzaam af richting de finale van de verkiezing voor Landelijk Ambassadeur mbo, die op 15 mei gehouden wordt op het Dit is mbo Ambassadeursgala. Thijmen Tip, mbo-ambassadeur van Vonk is een van de 38 kanshebbers om Landelijk Ambassadeur mbo te worden.

Bekijk Thijmen Tip op | Dit is mbo

We kijken terug op de afgelopen maanden en vooruit naar de komende weken van Thijmen: waar is hij als mbo ambassadeur van Vonk allemaal bij betrokken geweest en wat staat er nog op de planning de komende tijd?

Terugblik

We beginnen met een terugblik op de activiteiten van Thijmen in de afgelopen maanden:

Groendag 1 februari 2023

Thijmen was begin februari spreker tijdens de Groendag (in Hem), die Vonk samen met vele partners jaarlijks organiseert. Thijmen vertelde het publiek over zijn mbo-ambassadeurschap en zijn verrijkende internationale stage in Finland.

Thijmen, mbo ambassadeur Vonk, spreekt op de Groendag in Hem

Kenniswerkplaatsen –  (structureel project)

Thijmen heeft vanuit zijn rol bijgedragen aan het project Kenniswerkplaatsen in het gebied de Schooten in Den Helder. Dit project draait om de duurzaamheid van deze buurt. De opdracht was: meedenken vanuit vakmanschap en constructieve ideeën aandragen en delen met bewoners en gemeente. Vanuit hittestress in deze wijk is er behoefte aan veel meer groen. Het was belangrijk om jong en oud uit deze wijk te betrekken bij dit project. Er werd nagedacht over het aanleggen van een voedselbos, waarbij Kinderen leren kennismaken met wat je wel en niet kunt eten uit de natuur. Daarnaast over het creëren van leuke zitplekken, hutten, natuurspeeltuinen, gecombineerd met veel passend groen om meer groenplekken en minder rood in de wijk te creëren.

Challenges Team Noord

In februari werden de challenges van Team Noord, waar Thijmen bij hoort vanuit zijn ambassadeurschap voor Vonk, opgenomen door Dit is mbo!. Hij vond het super leuk om hier aan deel te nemen, de dag was zeer geslaagd. Het thema van dit jaar is ‘Duurzaamheid’. De opdrachten waren van te voren niet bekend, dus dat betekende veel samenwerken en improviseren binnen het team. ‘Vooral denken in oplossingen’, vertelt Thijmen. Er waren slechts twee teams die de opdrachten binnen de gegeven tijd wisten af te ronden en daar was team Noord er een van. Het blijft spannend tot het mbo gala van 15 mei, wie de winnaar binnen het team is dat in Apeldoorn mag pitchen. Overall heeft Thijmen zeker goed gescoord. Zoals hij zelf aangeeft mag hij zichzelf nog iets meer laten zien. Wat met al die camera’s en microfoons zo voor het eerst nog wel even spannend was. Vanaf eind april kun je via het YouTube kanaal van Dit is mbo meekijken naar de challenges waar Team Noord, en dus Thijmen, aan heeft meegedaan.

Bezoek aan de Amsterdam City Hub

Op 14 maart mocht Thijmen een bezoek brengen aan de Amsterdam City Hub. Hier kon hij meekijken bij het onderhoud van een serie daktuinen op 90 meter hoogte. Het dakterras was 30 meter breed en 400 meter lang. Het gaat hier om een tuinaanleg van ruim 1 miljoen euro. Dit project is vanuit duurzaamheid opgezet. Deze City Hub wordt in mei 2023 geopend. Er werden hier ook bomen gepland en prachtige beplanting aangelegd. De hub is een opslag- en overslagplaats van waaruit elektrische karretjes Amsterdam kunnen bevoorraden. Hiermee is er in de toekomst veel minder vrachtverkeer nodig in de hoofdstad. De gemeente Amsterdam stelt de voorwaarden en Vonk kwam kennismaken met de City Hub, ter verkenning van een toekomstige samenwerking en als eventueel potentieel stagebedrijf.

Open dagen en voorlichting

Zowel binnen als buiten Vonk is Thijmen heel actief in de betrokkenheid bij het geven van voorlichting over zijn opleiding tot Hovenier. Op onze eigen open dagen deelt hij zijn ervaringen, maar hij is ook aanwezig op beroepenmarkten van vo-scholen in onze regio.

Inspiratietuinen Slootdorp (maart/april 2023)

Thijmen is hiervoor gevraagd om samen met de directeur van onze locatie in Hoorn, Jurgen Holtz en Leander Nottrot (docent TPL en relatiebeheerder) te kijken naar hoe er van een deel weilanden een recreatiepark gemaakt kan worden. Dit op uitnodiging van de buurtvereniging van Slootdorp en de gemeente. Thijmen heeft meegedacht en -gewerkt aan een vlekkenplan/ontwerp/schets van dit mogelijk toekomstige reacreatiepark.

Mbo ambassadeur Thijmen tijdens het Vonk Project Slootdorp

Vooruitblik

In aanloop naar de de finale van de Landelijk mbo Ambassadeur staan er voor Thijmen nog een aantal mooie activiteiten in de agenda:

Oefenexamen

In april is er een groot oefenpraktijkexamen, waarin Thijmen in 5 uur een mini tuin aanlegt met beplanting, bestrating, schuttingen en houtwerk. Dit ter voorbereiding van zijn examen volgend schooljaar.

Mbo ambassauder Vonk Thijmen tijdens zijn stage bij De goede Tuinen

Beplanting Artis

Op 9 mei gaat Thijmen naar Artis om samen met medeleerlingen de beplanting aan te leggen van het leeuwenverblijf in deze dierentuin in Amsterdam. Hierbij spelen zij in op de natuurlijk habitat voor de dieren. Ze maken hiervoor vooral gebruik van Havana achtige beplanting. 

Parkaanleg Markermeer

De komende maanden gaan onze hoveniers ook kijken bij de dijkaanleg rondom het Markermeer. Op deze kilometers lange strook, waarmee we de dijken sterker willen maken, komen 18 deeltrajecten vrij waar park op zal moeten worden aangelegd. Hiermee zie je dat binnen de opleiding van Thijmen projecten variëren van werkzaamheden van fijn hovenier tot cultuurtechnisch medewerker.

15 mei: het Dit is mbo gala 2023

Maandag 15 mei is de spannende dag van het Dit is mbo gala. Tijdens dit gala strijdt Thijmen samen met de andere ambassadeurs om de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2023. De komende weken werkt Thijmen hard aan de voorbereiding van zijn pitch.

Wij wensen Thijmen heel veel succes in aanloop naar de verkiezing! Bekijk hier alvast de teaser voor het gala van 15 mei.