Oplevering Denktank vraagstuk Stichting Sail Den Helder

“Hoe kunnen wij het podium van Sail Den Helder 2023 gebruiken om jongeren (en hun ouders) – die het evenement komen bezoeken - te stimuleren keuzes te maken voor leren / werken in de techniek?”

Begin 2023 is door 16 eerstejaars studenten van hogeschool Inholland Alkmaar binnen het domein Business, Finance & Law (BFL) een start gemaakt om bovenstaande onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden. Een vraagstuk die afkomstig is van Stichting Sail Den Helder, aangezien dit podium zich uitstekend leent om de bezoekers aan dit nautische evenement hierover te informeren en mogelijk te interesseren.

Samen met leerlingen van Scholen aan Zee (voortgezet onderwijs) en studenten van Vonk (mbo) hebben deze hbo-studenten de handen ineen geslagen voor het samenstellen van een Denktank en het traject te gaan uitrollen. Een bron van expertise!

Na de kick off in februari bij Microsoft Datacenter in Middenmeer is er maandenlang onderzoek gedaan, zijn diepte-interviews afgenomen en is een eindrapport opgesteld met daarin de bevindingen.

Een succesvolle samenwerking tussen het vo, mbo en hbo, met jongeren variërend van 14 tot 23 jaar.

Voeding voor het evenement Sail Den Helder om het begrip techniek op de juiste manier onder de aandacht te brengen.

Uit het onderzoek van de studenten kwamen hele waardevolle inzichten en aanbevelingen. Zo bleek dat veel jongeren verschillende ideeën hebben bij techniek, die soms niet helemaal kloppen met de werkelijkheid. Het advies van de studenten is dan ook om het te laten zien en ervaren. Dat advies hebben wij natuurlijk direct overgenomen! Zo is er tijdens de Marine dagen een grote tent zijn van Tech@Connect met allerlei activiteiten kinderen en jongeren op het gebied van techniek en technologie. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een marineboot bouwen in Minecraft en is er een technische escape room.