Met trots ontvangt Vonk Scheepvaart het definitieve rapport van de EMSA audit

Dit jaar was Vonk Scheepvaart de vertegenwoordigende mbo instelling van Nederland tijdens de tweedaagse European Maritime Safety Agency audit.

We zijn trots op het feit dat er geen enkele bevindingen zijn gedaan en opmerkingen zijn gemaakt. Het audit team was met name erg onder de indruk van de praktijkfaciliteiten aan de Scheepvaart leslocatie aan de Sportlaan in den Helder. Studenten kunnen hier in een mooie contextrijke omgeving hun lessen volgen. De resultaten van deze tweedaagse audit gelden voor alle niveaus binnen het aanbod van Vonk Scheepvaart (niveau-2, 3 en 4). In deze audit werd getoetst of wij voldoen aan de STCW (Standards for Training Certification and Watchkeeping). Verder waren zij tevens erg te spreken over het enthousiasme van het betrokken docententeam, die over ontzettend veel praktijkervaring beschikt. Coördinator Scheepvaart Lennaert van Esdonk spreekt dan ook zijn trots uit over de waardevolle bijdrage van dit team.

Na het behalen van het diploma kunnen onze studenten hun vaarbevoegdheid aanvragen. Voor niveau-4 studenten is dit een bevoegdheid voor schepen van onbeperkte grootte en met een onbeperkt vaargebied. Hetzelfde papiertje als een hbo Maritiem Officier. Naast de onderwijsinspectie, kan ook de EMSA bij onze varende opleidingen langskomen. Gezien de wereldwijde kwaliteit van zeevarenden geborgd is in het STCW, is het erg belangrijk dat de EMSA bij diverse instellingen goed op kwaliteit van lesprogramma’s toetst.

Gedurende de audit werd het onderwijsprogramma tot in de detail bekeken. Uiteraard met grote betrokkenheid van lesgevende ervaringsdeskundigen binnen de opleidingen. Zij waren twee dagen intensief betrokken bij de vele vragen, die beantwoord dienden te worden. Daarnaast is er ook grondig naar examenborging en de kwaliteitscyclus binnen onze Scheepvaart opleidingen gekeken.

‘Het is altijd even spannend als je als onderwijsinstelling het hele land met een dergelijke audit moet representeren, maar ik ben meer dan trots dat ook uit deze audit blijkt dat het mbo Scheepvaartonderwijs zo positief wordt beoordeeld. Bij Vonk hebben we deze twee dagen kunnen laten zien dat we kwalitatief hoogwaardig onderwijs aanbieden." geeft opleidingsmanager Erwin de Haan aan.

Ondanks deze mooie resultaten zit Team Scheepvaart van Vonk niet stil en spelen zij in op veel toekomstige ontwikkelingen. Ze maken mooie stappen richting projectonderwijs waarin met name innovaties in de Scheepvaart branche centraal staan. Op de nieuwe Vonk locatie, Blue Port Centre, worden deze innovaties in zowel Scheepvaart als Techniekonderwijs samengebracht.

Foto persbericht Audit ESMA