Vonk Heerhugowaard wint de landelijke verhalenwedstrijd voor het vmbo, Er Was Eens.

Vrijdag 30 juni was de feestelijke prijsuitreiking van de landelijke verhalenwedstrijd voor het vmbo, Er Was Eens. Vorig schooljaar bleef het bij een nominatie, maar dit schooljaar is het raak: afgelopen vrijdag hebben leerlingen de Er Was Eens-trofee in ontvangst genomen tijdens een feestelijke prijsuitreiking op school. “Ik vond het heel leuk om mee te doen,” zei een leerling uit klas 3D. “Heel erg bedankt allemaal!”

Alle leerlingen van klas 3 hebben tijdens de lessen Nederlands van mevrouw Anderson en mevrouw Van der Lee gewerkt aan het project Er Was Eens. Dit is een lees- en schrijfproject waarbij leerlingen in groepjes of individueel een verhaal, rap, gedicht, liedje, toneelstuk, filmscript of iets anders leuks schrijven. In een reeks lessen werden de leerlingen meegenomen in het proces van het schrijven van een verhaal: hoe begin je een verhaal, waar moet je allemaal rekening mee houden etc. Een ander onderdeel van dit project was een gastles door een auteur. De leerlingen hebben in het kader van dit project een gastles gehad van Natasza Tardio, dit waren 50 ontzettend leuke minuten! Daarnaast hebben de leerlingen uit de klas allemaal hetzelfde boek gelezen (onder andere om inspiratie te doen).

De leerlingen moesten stemmen op een verhaal uit een andere klas dat zij het best vonden. Deze vier verhalen (uit elke klas één) zijn uiteindelijk ingestuurd. Het verhaal van Edith uit klas 3D is toen door de jury van Er Was Eens als een van de drie genomineerden verhalen uitgekozen. Hiervoor moest er vervolgens een pitch worden opgenomen.

Van de 153 deelnemende klassen, met in totaal 3.500 vmbo-leerlingen, wist klas 3D zich met hun klassenverhaal én videopitch te onderscheiden. Alle leerlingen uit de winnende klas ontvangen een gevulde boekenkast voor thuis.