Feestelijke opening kruidentuin Fort K'IJK

Presentatie informatiebord Fort K'IJK

Op 28 september jl was het zover: we konden de eerste, zelf geoogste, kruidenthee uit de eigen inheemse kruiden- en bloementuin van Fort K’IJK proeven. Dit werd gevierd door een feestelijke bijeenkomst met de onthulling van het informatiepaneel door KETTER&Co, directeur Landschap Noord-Holland Bas Rüter en wethouder Jan Schouten namens de gemeente Uitgeest.

Natuur en biodiversiteit 
Directeur Bas Rüter: “Het is mooi om te zien dat deze ondernemende studenten hier hun passie volgen, samenwerken en tegelijk hun kennis in de praktijk brengen om de natuur en biodiversiteit rondom het fort vooruit te helpen. Zo wordt Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger!“ 

Pers bij informatiebord Fort K'IJK

Studentenwerk 
De kruidentuin is ontworpen en ingezaaid door studenten (mbo en vmbo) van Vonk. De tuin is een aantrekkelijke trekpleister geworden voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. De studenten van Vonk staken de afgelopen jaren flink de handen uit de mouwen om deze tuin aan te leggen in kader van het programma Biodivers Perspectief. Dit is een vierjarig programma in Noord-Holland voor natuur inclusief leren en ondernemen.  
Studenten van verschillende studierichtingen onderzoeken hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen verbeteren en hoe je dit kunt inzetten als verdienmodel. Sinds 2022 is de groene omgeving van Landschap Noord-Holland hun nieuwe praktijkleerplek. En ze kregen in de K’IJKtuin hulp van ervaren boswachters.  

Kazen en kefir in ontwikkeling. 
Er zijn plannen voor andere culinaire producten met de inheemse kruiden en bloemen: brandnetel, bijvoet, braam, wilde peen en korenbloem. Studenten Voeding van Vonk gaan hier de komende tijd mee aan de slag om er kefir en kazen mee te ontwikkelen. Studenten van Commercieel Ondernemen gaan onderzoeken hoe de inheemse kruidenthee en de andere toekomstige producten vermarkt kunnen worden.

Onthulling informatiebord Fort K'IJK

Winnaar van de New European Bauhaus Prijs 2023 
KETTER&Co, initiator en ontwikkelaar van de K’IJKtuin, heeft afgelopen zomer de New European Bauhaus-prijs van de Europese Commissie in ontvangst mogen nemen voor hun landelijke project, Land&Hand. Ook de K’IJKtuin valt onder dit project. Voor meer informatie over het project https://www.ketterenco.nl/landenhand 

Kom kijken, proeven en genieten! 
Wil je de thee ook proeven? Dat kan! Je vindt de tuin bij Fort K’IJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest. Kijk voor de openingstijden op www.fortkijk.nl  
De K’IJKtuin is onderdeel van Land & Hand, een initiatief van KETTER & Co in samenwerking met VONK, Landschap Noord-Holland, Medigran en Wilder Land.