Kefir in de mix met kruidenthee

presentatie Kefir in de mix met kruidenthee

3e jaars Vonk Voeding en Voorlichtingsstudenten* Renate en Noa experimenteerden en produceerden Kefir met kruidenthee van Wilder Land. In opdracht van Wilder Land ontdekten zij zo de mogelijkheden van Kefir: een gefermenteerde drank van kefirkorrels en water, gemixt met thee van Wilder Land. Vrijdag 3 november presenteerden Renate (Noa kon helaas niet aanwezig zijn) hun voorlopige resultaten met een proeverij van zes verschillende Kefirs met diverse soorten Wilder Land thee.

Wilder Land laat de kruiden waar ze de thee mee produceren groeien bij Fort K’ijk. De tuin bij dit fort in Uitgeest is in beheer van Landschap Noord-Holland. Zij stellen deze tuin beschikbaar voor studenten en leerlingen van Vonk om in de praktijk te leren. Via het programma Biodivers Perspectief hebben al veel studenten een aandeel gehad in deze tuin.

De partners willen de gemeente Amsterdam een product aanbieden in het kader van 750 jaar Amsterdam. De wens is om dit product binnen de Amsterdamse waterlinie te maken en dat dan ook door de Amsterdammers omarmd kan worden. Kefir is namelijk een gezond drankje dat bestaat uit kefirkorrels, water en suiker, dat 48 uur gefermenteerd wordt. Door het proces komt een heel klein beetje alcohol en koolzuur vrij. Daardoor is het ook een smakelijk alternatief voor alcohol en frisdranken.

Kefir in de mix met kruidenthee Renate haar presentatie

De proeverij is goed ontvangen bij de opdrachtgevers (Ketter & Co (partner in programma Biodivers perspectief), Landschap Noord-Holland en Vonk), er zaten een aantal zeer smakelijke varianten bij die zeker verdere ontwikkeling verdienen. Vonk docent Cock Smit is zeer tevreden over het resultaat van zijn studenten; “In twee blokken van 8 weken gaan studenten 1 dag per week aan de slag met een echte onderzoeksopdracht van een bedrijf. Dat gebeurt meestal bij het bedrijf zelf, maar indien de materialen niet aanwezig zijn kan dat bij Vonk. Het leuke is dat het echte bedrijfsopdrachten zijn en dat motiveert de studenten toch meer dan wanneer ik een schoolopdracht geef. De samenkomst van school, bedrijven en organisaties is mooi en bevorderlijk voor ontwikkeling, en ook voor de doorstroom van de student naar het bedrijfsleven.”.

*Vanaf het schooljaar 24/25 heet deze mbo-opleiding van Vonk Voeding & Leefstijl