Wat als laaggeletterdheid je beperkt in het vervullen van je dromen?

Hans van Dijk

Wat als laaggeletterdheid je beperkt in het vervullen van je dromen?

2,5 miljoen mensen met laaggeletterdheid
In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het moeite hebben met lezen en schrijven beperkt deze mensen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Vaak overheerst mensen met laaggeletterdheid een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein durven reizen etc.

Een Leven Zonder Letters
1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder met laaggeletterdheid. In het tv-programma Leven Zonder Letters met Frans Bauer wordt een helpende hand geboden. Twaalf mensen die laaggeletterd zijn worden gevolgd en uitgedaagd om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. En hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is.

Vonk Educatie-cursist Hans van Dijk
Een van de deelnemers aan het programma Leven Zonder Letters is Hans van Dijk, hij is te zien in de uitzending van 20 november. Hans woont in Zwaagdijk-West en kon niet lezen en schrijven. Toen de boordcomputer een einde maakte aan zijn vrachtwagenchauffeur-loopbaan besloot hij alsnog te gaan leren lezen en schrijven. Hij volgt sinds 2018 les in een van onze NT1-groepen van Vonk Educatie. In 2019 ontving hij uit handen van prinses Laurentien de Taalheldenprijs en werd hij taalambassadeur. In deze rol hoopt hij andere laaggeletterden een hart onder de riem te kunnen steken en hen te stimuleren om net als hij te leren lezen en schrijven.

Een leven zonder letters is sinds 30 oktober te zien op NPO1. Op maandag 20 november a.s. om 21.25 uur is de aflevering met Hans van Dijk. Frans Bauer biedt de helpende hand in Leven Zonder Letters | AVROTROS en Leven Zonder Letters | NPO Start

Leven zonder Letters