Bibliotheek Kennemerwaard en Vonk Castricum gaan voor samenwerking

 

Bibliotheek Kennemerwaard en Vonk Castricum gaan samenwerken. De bibliotheek en Vonk Castricum willen lezen onder leerlingen aanmoedigen en zetten in op leesplezier. Dit wordt bereikt door onder andere de inzet van een leesconsulent van de bibliotheek in Castricum. Om de samenwerking te bevestigen is op 5 december een overeenkomst ondertekend. Erna Winters, directeur ABC Huis (Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard) ondertekende de overeenkomst samen met Erik de Boer, vestigingsdirecteur Vonk Castricum.

Inzetten op leesplezier
Met het project de Bibliotheek op School (dBos) vmbo wordt ingezet op het ontwikkelen van een leescultuur door middel van een duurzame samenwerking. De stichting Kunst van Lezen heeft daarvoor een subsidie beschikbaar gesteld. De subsidie wordt gebruikt voor het creëren van een leesomgeving op de vmbo-school. Een leesadviseur van de bibliotheek ondersteunt het docententeam met deskundigheidsbevordering op het gebied van leesmotivatie en leesplezier. Er worden activiteiten georganiseerd met leerlingen en er wordt ingezet op vrij lezen. Vonk Castricum heeft geïnvesteerd in een grote collectie boeken voor hun leerlingen. Inmiddels is de mediatheek op de school in opbouw en zal deze een belangrijke plaats voor leerlingen én docenten worden. Hier kunnen de leerlingen boeken lenen die aansluiten bij hun interesses, kunnen docenten boeken lenen om leesplezier in de klas te stimuleren. Door boeken zichtbaar en toegankelijk aan te bieden is de eerste stap naar een leescultuur binnen Vonk Castricum gezet!

Aansprekende projecten

De leesadviseur gaat actief met de vmbo-leerlingen aan de slag met aantrekkelijke werkvormen en aansprekende projecten die een link hebben met lezen. In overleg met de docenten zal de leesadviseur een auteursbezoek voor de school organiseren en worden verschillende trainingen aangeboden om de expertise van de docenten op gebied van leesmotivatie en leesplezier te vergroten.