Noorse en Finse studenten voor lesmodule op bezoek bij opleiding Paardenhouderij

meiden op de foto met een paard

Steeds meer Vonk-studenten gaan voor hun opleiding naar het buitenland. Andersom gebeurt dat ook. Zo volgden vier Noorse en één Finse student onlangs gedurende twee weken een lesmodule bij de opleiding Paardenhouderij van Vonk in Alkmaar. Dit gebeurde in het kader van het project Amoove21, een programma dat studenten en professionals uit vier landen samenbrengt. Binnen het Erasmus+ project Amoove21 werkt Vonk samen met scholen uit Finland, Noorwegen, Zweden en Friesland. De afgelopen jaren zijn er negen internationale lesmodules ontwikkeld op gebied van Dierverzorging, Veehouderij en Paardenhouderij.

Studenten Chantal, Katharina, Tiina, Ida en Catharina volgden de module ‘Horse driving, breeding Dutch horses and managing welfare in stables’. Een hele mond vol, maar docent John Sintenie legt graag uit wat de module inhoudt. “We laten de studenten zien waar we in Nederland goed in zijn, het fokken van paarden en het rijden met aangespannen paarden, oftewel mennen. Dat laatste hebben ze ook volop zelf gedaan in de praktijk. Gedurende twee weken volgden ze een vol programma waarbij lessen op school werden afgewisseld met excursies en bezoeken aan gerenommeerde bedrijven op dit gebied. Veel aandacht was er voor het Friese paard.”

En wat vonden de studenten er zelf van? Katharina: “We mogen hier veel meer dan in Noorwegen. Gewoon naar buiten met paard en wagen, door de stad rijden en deelnemen aan het verkeer. Nooit gedacht dat ik dat zou doen.” De Finse Tiina vult aan: “Ik vind het onderwijs hier beter dan thuis; het gaat veel meer de diepte in. Ik heb hier in twee weken meer geleerd dan thuis in een maand.” Chantal voegt hier aan toe dat ze allemaal gevallen zijn voor Ursul, de Friese hengst van de opleiding: “He’s so cute!” Allemaal vinden ze tenslotte Nederland ontzettend netjes en de Nederlandse mensen heel vriendelijk. Of er dan misschien ook nog iets is wat minder goed bevallen is in Nederland? Ja, jullie eten echt bijna de hele dag alleen maar brood!