Internationale maritieme Noordzee hackaton: een mooie ervaring voor Visserij-studenten

Noordzee Hackaton studenten Visserij Vonk

Studenten van onze opleiding Visserij deden donderdag 14 december mee aan de internationale maritieme Noordzee hackathon op Urk. Een hackathon is een evenement waarin studententeams binnen een korte tijd een oplossing bedenken voor een casus uit het bedrijfsleven. Dit keer ging het om uitdagingen binnen de maritieme sector. Naast Vonk-studenten uit Den Helder waren er ook studenten van Urk, Katwijk en Vigo (Spanje) aanwezig.

De studenten konden kiezen uit een viertal uitdagingen, waaronder de noodzakelijke vernieuwing binnen de visserij. De visserij zit momenteel in zwaar weer. Regels leggen steeds meer beperkingen op en door de hoge brandstofprijzen zijn de onkosten voor visserijbedrijven enorm gestegen.

Henk, Tim, Gert en Bob (allen student van de Vonk-opleiding Visserij) hebben een prachtig verhaal gedaan over hun zelfbedachte nieuwe visserij methode. Gebaseerd op bestaande technieken in de offshore kwamen zij met het idee om met behulp van geluid, vis uit de zeebodem op te wekken waarna ze het net in zwemmen. Momenteel gebeurt dit o.a. nog op een traditionele manier met behulp van kettingen die over de zeebodem slepen. Voordeel van de methode van onze studenten is veel minder contact met de zeebodem wat een enorme brandstofbesparing op kan leveren. Daarnaast kan de methode gezien worden als alternatief op het (inmiddels verboden) pulsvissen. 

Het team van Vonk keerde niet met de eerste prijs naar huis, maar kon wel met opgeheven hoofd terug naar Den Helder. Het was naast een leerzame dag, ook erg gezellig. We hebben elkaar en Urk een stuk beter leren kennen. Daarnaast hebben we gezien dat de studenten in Nederland én Spanje goed nadenken over de toekomst en ook echt met verfrissende ideeën kunnen komen. Het was een inspirerende dag voor alle aanwezigen!

Noordzee Hackaton studenten Visserij Vonk 2_0
Noordzee Hackaton studenten Visserij Vonk 4_0
Noordzee Hackaton studenten Visserij Vonk 1
Noordzee Hackaton studenten Visserij Vonk 5_0