Vonk ondertekent intentieverklaring samenwerking mbo-onderwijs en nucleaire sector

Op vrijdag 12 januari ondertekende Miriam Coevert, directeur Vonk mbo, Jurgen Holtz, directeur Vonk mbo en Hans Visser, projectleider Nuclear Onderwijs Vonk, een intentieverklaring voor samenwerking van het mbo-onderwijs met de nucleaire sector. De samenwerking moet een impuls geven aan de instroom van (technische) studenten richting de nucleaire sector door het ontwikkelen van een nucleair mbo-curriculum. Om de Nederlandse nucleaire ambities te realiseren, is instroom en opleiden van mbo-studenten van groot belang. 

Vonk ondertekent intentieverklaring samenwerking mbo-onderwijs en nucleaire sector

Keuzedeel

Vonk biedt in samenwerking met Nuclear Academy (Petten) en het Horizon College/ Regio College binnenkort een keuzedeel aan voor nucleair onderwijs binnen het mbo. Gericht op mbo-studenten die interesse hebben in werken met radioactieve stoffen of apparaten die ioniserende straling uitzenden. Nucleaire technologie wordt op diverse plekken toegepast zoals in de geneeskunde, techniek, archeologie, geofysica, bij onderwaterinspecties en lasinspecties.

In Petten wordt momenteel de nieuwe PALLAS-reactor gebouwd waarin medische isotopen geproduceerd worden die de komende decennia meer dan 30.000 patiënten in de gezondheidszorg per dag gaat helpen bij diagnoses en therapie. 

Deelnemende partijen 

De intentieverklaring vormt het startsein voor samenwerking van kennisinstellingen met het mbo-onderwijs en de Nederlandse nucleaire sector. De deelnemende partijen zijn:

  • NRG|PALLAS en TU Delft (werken reeds samen in de Nuclear Academy)
  • Mbo onderwijs; vertegenwoordigd door Scalda, Horizon College/Regio College, Vonk en ROC van Twente
  • Bedrijfsleven, vertegenwoordigd door COVRA, EPZ en Urenco.

Ambities

De nucleaire sector in Nederland heeft een nieuwe dynamiek gekregen. De Nederlandse overheid heeft concrete ambities voor de realisatie van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Er wordt onderzoek gedaan naar het langer openhouden van de huidige Kerncentrale in Borssele. Als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen is de behoefte aan grondstoffen voor brandstof van kernreactoren bovendien toegenomen. Daarom zal de capaciteit voor de verrijking uranium door Urenco in Almelo (Overijssel) worden uitgebreid. En voor de realisatie van de nieuwe PALLAS-reactor in Petten (Noord-Holland), waar medische isotopen worden geproduceerd, worden inmiddels ook forse stappen gezet.

Kennis en menskracht nodig

Voor de realisatie van al deze ambities is het nodig om de instroom van medewerkers met voldoende basiskennis van de nucleaire industrie te verbeteren en te vergroten. Dat vraagt om versterking van de relatie tussen de nucleaire sector en onderwijsinstellingen, waarbij het mbo een cruciale rol speelt.

De samenwerkende partners zetten in op nieuwe onderwijspakketten op het gebied van nucleaire technologie en stralingsbescherming, gecoördineerde stagetrajecten en betere beroepsoriëntatie om studenten enthousiast te maken voor een carrière in de nucleaire sector. De organisaties ontwikkelen een meerjarenplan voor de samenwerking en gaan de mogelijkheden voor financiering verkennen. Hierin staan de initiatiefnemers uiteraard open voor uitbreiding van de samenwerking met andere mbo-instellingen, bedrijven en organisaties.

Vonk ondertekent intentieverklaring samenwerking mbo-onderwijs en nucleaire sector