Belang van zee aangestipt op Blue School Event

Blue-School event Wereldwaterdag - Vonk

Den Helder – Om stil te staan bij Wereldwaterdag werd vrijdag in Theater de Kampanje in Den Helder het Blue School Event georganiseerd. Tientallen toehoorders lieten zich in de Stadshal bijpraten over het belang van de zee. (Dit artikel is afkomstig van Regio Noordkop)

Met Vonk, Scholen aan Zee en de Dr. Jac. P. Thijsseschool kent Den Helder drie onderwijsinstellingen die gecertificeerd zijn als Blue School. Het Blue School programma leert kinderen over het belang van de zee en alles wat leeft in de zee. In een tijdperk waarin wetenschap en begrip van oceanen hand in hand gaan, haalt het Blue Schoolprogramma de zee symbolisch naar het klaslokaal.

Het Blue School Event werd feestelijk geopend met een uitvoering van de kinderen van de Dr. Jac. P. Thijsseschool. Zij waren, passend in het zee thema, gehuld in een blauw jasje met bijbehorende strik. De leerlingen hadden een liedje en dansje ingestudeerd en leidden zo feestelijk de middag in.

Blue-School event Wereldwaterdag Vonk
Blue-School event Wereldwaterdag-Vonk

European Maritime Days
Na de uitvoering was het woord aan wethouder Fotigui Camara. Hij begon zijn welkomstspeech met een lofzang voor de kinderen en de Blue Schools in Den Helder. Ook blikte de politicus kort terug op zijn recente bezoek aan Brussel, waar hij in het kader van de Ocean Literacy Day aanwezig was om te praten over dit initiatief in de marinestad. Camara sprak over een interessante bijeenkomst en vertelde uit te kijken naar de European Maritime Days op 30 en 31 mei in Svendborg (Denemarken). Daar zal de stand van zaken met de Europese Commissie besproken worden.

Camara had daarnaast een leuk nieuwtje voor de Blue Schools. De eerste tien onderwijsinstellingen die zich voor het schooljaar 2024-2025 namelijk aanmelden als Blue School, en meedoen aan de Boot Bouw Challenge in juli, kunnen gratis gebruikmaken van het aangeboden lesprogramma. Daarnaast mogen de leerlingen het hele schooljaar gratis naar het Nationaal Reddingmuseum en Marinemuseum.

ProSea
Tim Haasnoot betrad namens ProSea Marine Education het podium. Zijn liefde voor de zee ontstond op de boot van zijn opa, waarna hij uiteindelijk zeebioloog is geworden. Via cursussen wil ProSea haar publiek op de hoogte stellen van de impact van de mens op het onderwaterleven. Haasnoot sprak onder meer over de 3 P’s: planet, people en profit. Een balans tussen deze drie is volgens ProSea essentieel in het vinden van juiste oplossingen voor de zee. Om tot die oplossing te komen, zijn wet- en regelgeving, innovaties en competente mensen nodig. Door middel van een quiz, geluids- en videofragmenten wist Haasnoot de aanwezigen in de zaal helemaal mee te nemen in zijn verhaal. Zo demonstreerde hij onder meer het effect van het slaan van heipalen op zee voor het onderwaterbestaan. Walvissen kunnen elkaar hier bijvoorbeeld niet meer goed door verstaan en raken elkaar kwijt.

Blue-School event - Vonk

Tot slot kreeg Signe Troost de microfoon. De medewerker educatie en evenementen bij het Marinemuseum legde uit welke onderwijsprogramma’s het museum allemaal aanbied, zoals cold storm en seinen op zee. Ook het laten zien van het erfgoed is volgens haar een belangrijke factor in educatiemateriaal. Kinderen kunnen op deze manier visualiseren wat er in het verleden allemaal is gebeurd in Den Helder.

Markt
Het Blue School Event werd afgesloten met een kleine markt waar de verschillende scholen vertelden op welke manier zij het concept in hun onderwijs toepasten. Naast de Helderse Blue Schools waren ook NHL Stenden, het Nationaal Reddingmuseum, het Marinemuseum en het NIOZ vertegenwoordigd met een kraam.

Dit artikel is afkomstig van Regio Noordkop: Belang van zee aangestipt op Blue School Event - Regio Noordkop