Cyberaanval bij Iddink Learning Materials BV

Iddink Learning Materials BV is op donderdag 11 april jl. getroffen door een cyberaanval. Zij hebben Vonk hiervan op de hoogte gebracht met het bericht zoals terug te vinden in deze link

Iddink is voor Vonk vmbo de leverancier van schoolboeken, (digitaal) leermateriaal en schoolspullen. De cyberaanval kan dus consequenties hebben voor ouders, leerlingen en medewerkers van Vonk die bestellingen plaatsen bij Iddink. 

Omvang van de cyberaanval
In de database van Iddink is informatie opgenomen voor de bestelling en levering van lesmateriaal. Het gaat om naam, geboortedatum, adres, woonplaats en mogelijk contactgegevens, zoals e-mailadres en telefoonnummer. Het is ook mogelijk dat informatie over de betaling (bankgegevens) opgenomen zijn in de database van Iddink. 
Iddink zoekt momenteel uit over welke informatie de hackers beschikken. 
Wij gaan er vooralsnog van uit dat hackers de beschikking hebben gekregen over alle informatie.  

Wat betekent dit voor ouders, leerlingen en medewerkers van Vonk?  
Mogelijk kan misbruik gemaakt worden van persoonlijke gegevens vanuit de database van Iddink. Ouders en medewerkers van Vonk zijn geïnformeerd om alert te zijn op phishing mails of andere manieren van misbruik waarmee hackers proberen om bijvoorbeeld informatie of geld te verkrijgen. Geadviseerd wordt om e-mails te controleren of deze betrouwbaar zijn en niet zomaar op een link in een e-mail te klikken die niet betrouwbaar lijkt. Daarnaast is het nadrukkelijke advies om, als iemand bij Iddink een wachtwoord gebruikt die ook vaker gebruikt wordt, dit wachtwoord op alle betreffende websites en systemen te veranderen. 

Vervolg
Status 15 april 2024 
Momenteel weten wij als Vonk nog niet exact wat de impact is, daarvoor laten wij ons ook informeren door Iddink. Uiteraard monitoren wij als Vonk de ontwikkelingen zorgvuldig. Eventuele updates hierover kunt u terugvinden onder dit bericht. 

Status 18 april 2024 
Er zijn nog geen verdere ontwikkelingen te melden vanuit Vonk of Iddink, het onderzoek is nog in uitvoering. Iddink heeft inmiddels een blog opgestart waar updates worden geplaatst, inclusief veel gestelde vragen. Klik hier om naar de blog te gaan.