Mbo-ambassadeur Tanja wil het mbo op de kaart zetten

Tanja Goossens, mbo-ambassadeur Vonk

De 18-jarige tweedejaars studente Voeding & Kwaliteit Tanja Goossens is in 2024 onze mbo-ambassadeur
Zij neemt deel aan landelijke bijeenkomsten van de mbo-raad en zal Vonk vertegenwoordigen tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 13 mei in Apeldoorn.

Het Dit is mbo Ambassadeursgala - een initiatief van de MBO Raad - is een jaarlijks evenement waarin het mbo in de volle breedte gevierd wordt. Het gala is inmiddels een begrip in het mbo en het verbindt iedereen die in het mbo werkt en leert door awards uit te reiken aan studenten, onderwijsteams en bedrijfsleven. Alle deelnemende mbo-scholen kiezen hun eigen ambassadeur en deze studenten zijn een jaar lang dé boegbeelden van het mbo. Deze mbo-ambassadeurs zijn niet per definitie de studenten met de hoogste cijfers. Ze zijn proactief, zetten hun beste beentje voor tijdens en buiten de opleiding en denken na over het promoten van het mbo in de breedste zin van het woord\

In de aanloop naar het gala gingen wij met Tanja in gesprek over haar eerste maanden als ambassadeur en hoe ze naar het mbo kijkt.

Unanieme voordracht

Tanja werd unaniem door zowel docent Rian Schelvis als haar klas voorgedragen als kandidaat voor de ambassadeursverkiezing. Sinds het begin van haar opleiding is Tanja vol enthousiasme bezig met school en activiteiten die daarbuiten georganiseerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de zuivelkeuringwedstrijd in Frankrijk waar ze als eerstejaars student aan deelnam. Bovendien heeft ze tijdens een van haar stages een kwaliteitshandboek opgezet, wat voor een tweedejaars student een geweldige prestatie is. Tanja staat naar eigen zeggen niet graag in het middelpunt van de belangstelling en was verbaasd over haar nominatie maar vindt het inmiddels echt gaaf! Ze nam het in de verkiezing op tegen Sem Kok van de opleiding Onderwijsassistent, won de pitch en mag zichzelf nu een jaar lang mbo-ambassadeur van Vonk noemen. 

Kick-off mbo-ambassadeurs 2024

Op dinsdag 6 februari vond in De Utrechtse Stadsvrijheid de officiële kick-off plaats van mbo-Ambassadeurs 2024. De ambassadeurs van 31 mbo-scholen maakten kennis met elkaar, lieten zich inspireren en als teams informeren, ter voorbereiding op hun ambassadeurschap.

Tanja: “Het was een onwijs leuke dag. We luisterden onder meer naar betaald voetbalscheidsrechter Serdar Gözübüyük, een bevlogen mbo’er die met passie sprak over zijn vakmanschap en dromen, er waren workshops zoals een mediatraining én we zijn allemaal op de foto gezet tijdens een fotoshoot. Er was bovendien genoeg gelegenheid om te socializen. Echt gaaf! We zijn verdeeld in drie teams: Noord, Midden en Zuid, ik zit in team Noord. Aan het eind van de dag hebben we ook een opdracht meegekregen waar we in de aanloop naar het mbo-gala mee aan de slag moeten: een aanvalsplan opstellen waarmee we het mbo in onze regio op de kaart kunnen zetten. In april is er weer een ambassadeursdag en dan gaan we hier verder mee aan de slag. Uiteindelijk zal ieder team zijn plan middels een pitch presenteren tijdens het grote ‘Dit is mbo Ambassadeursgala’ op 13 mei 2024. De winnaars bezoeken het ministerie van OCW en zetten hun idee om in een concreet project.

Tanja Goossens mbo-ambassadeur Vonk - Dit is mbo
‘Laat zien hoe leuk het mbo is!’

Het mbo beter op de kaart zetten is volgens Tanja broodnodig. Tanja: “Het mbo zoals ik dat heb leren kennen bij Vonk is een hele fijne vorm van onderwijs. Er zijn heel veel pluspunten op te noemen. Zo zorgt de combinatie van theorie en praktijklessen voor afwisseling. Je gaat daarnaast regelmatig op stage zodat je al tijdens je opleiding al veel praktijkervaring opdoet. Ik kan natuurlijk niet voor andere scholen spreken, maar bij Vonk heerst een ontspannen sfeer en er is een veilige leeromgeving.”

Minpunten kent het mbo niet echt vindt Tanja maar het mbo kampt wel met een onterecht negatief imago. Tanja: “Veel mensen (lees ouders) willen een zo hoog mogelijke opleiding voor hun kind. Aan de ene kant snap ik dat wel maar aan de andere kant houden ze te weinig rekening met wat het beste bij hun kind past. Een kind moet van veel ouders minimaal naar de havo en daarna door naar het hbo. Dat idee moet echt uit de hoofden. Veel kinderen gaan na de havo naar het hbo om er na één jaar achter te komen dat de opleiding helemaal niet bij hen past. Zonde van de tijd! Ze hadden veel beter meteen naar het mbo kunnen gaan.” Volgens Tanja moet bij de werving van nieuwe mbo-studenten dan ook meer naar de havo gekeken worden: “Nodig die klassen uit en laat ze gewoon zien hoe leuk het mbo is!”

Mbo’ers verdienen goed

Tanja heeft er net een blokstage van 10 weken op zitten bij Cono Kaasmakers. Dat was stevig aanpoten want het waren volledige werkweken van 40 uur. Voeg daar een bijbaan - want ja, je hebt als student ook nog gewoon geld nodig - en studietijd aan toe, dan snap je dat het hele volle weken waren. Toch vond Tanja dat niet erg: “Het was echt een hele toffe stage; ik heb enorm veel ontdekt en geleerd. Ik werkte in het laboratorium waar alle producten en ingrediënten gemeten, getest en gecontroleerd worden omdat het belangrijk is dat alles voldoet aan de gestelde standaard en vooral veilig is.” In het laatste jaar staan er nog twee stages op het programma; een blokstage van 10 weken waarin Tanja graag iets met chocola zou willen doen en een examenstage waarvoor ze het liefst weer aan de slag zou willen gaan bij Cono Kaasmakers omdat dit echt een fijne stageplek is. Over haar plannen als ze met haar opleiding klaar is, is Tanja duidelijk: “Er is landelijk een flink tekort aan laboranten; een leuke baan vinden is dan ook niet moeilijk. ik ga straks gewoon goed geld verdienen. Waarschijnlijk ga ik daarnaast ook nog een deeltijd hbo-opleiding volgen, maar eerst lekker werken!”