Partnerportret Huiberts - 'Wij verkopen biodiversiteit'

John en Johanna Huiberts - Biodivers Perspectief

Het partnerportret vertelt het verhaal vanuit perspectief van een partner in het Biodivers Perspectief programma. Deze keer Huiberts Biologische Bloembollen uit Sint Maartensvlotbrug.

Logo Huiberts Biologische Bloembollen

Partner 

Bedrijfsnaam: Huiberts Biologische Bloembollen
Ondernemers: John & Johanna Huiberts
Website: huibertsbloembollen.nl

'Wij verkopen biodiversiteit'

Wat doet jullie bedrijf en hoelang al?
Ons bedrijf is 11 jaar geleden omgeschakeld naar de biologische teelt. Daarvoor waren we 35 jaar een zogenaamd gangbaar bollenteeltbedrijf. Dat ging op een gegeven moment niet meer vanwege problemen in de grond. Na een cursus bodembiologie werd het ons duidelijk dat we geen andere keuze was; de bodem had een te eenzijdig bodemleven dus we moesten voortaan wel biologisch gaan telen.

Waarom aangehaakt bij Biodivers Perspectief?
Er moet meer kennis, meer scholing en meer aandacht voor de biologische teelt komen. Dat vinden wij gewoon heel erg belangrijk. Hiermee komt er steeds meer respect voor de natuur en zal het beter gaan met de biodiversiteit. De natuur is voor iedereen.

Welke voordelen heeft de aansluiting met Biodivers Perspectief?
Sowieso vinden we het erg leuk om met jeugd in aanraking te komen, met hun mening. Dat schud ons weer even wakker. We willen ook graag stagiairs maar die zijn nog niet uit het project voortgekomen. We geven graag onze kennis door vanwegere het hogere doel; de biologische teelt. Alle kennis die we verspreiden is goed voor de marketing want we willen onze bollen en knollen natuurlijk ook graag verkopen.

Wat hebben jullie er zelf van geleerd?
Wij zijn vooral onze (biologische teelt)kennis aan het delen. Hier leren we elke dag meer over doordat we altijd op zoek zijn naar verbeteringen. Voor wat betreft samenwerken met het onderwijs zijn we er achter gekomen dat tijdens excursies kleine groepen het beste werkt. Anders zijn de studenten te snel afgeleid. (Ik begrijp het wel hoor, zegt John, want ik was precies zo!)

We hadden veel vragen: hoe houd je de aandacht van de studenten vast tijdens een excursie of gastles? Hoe komen we erachter wat de jeugd nu denkt? We denken dat het effectief is om de studenten vooraf goed te instrueren, huiswerk op te geven en vragen op te laten stellen. Het mag niet te vrijblijvend zijn. 

We leren soms ook bijzondere dingen van onze buitenlandse stagiairs. Zo hadden we een stagiaire die kwam via het Erasmus+ programma vanuit Ile de La Reunion (klein vulkaaneiland naast Madagaskar). Later in dat jaar werden wij door de agrarische school (die gespecialiseerd is in biologische teelt) uitgenodigd voor een bezoek en om een gastles te geven. Wij vonden het een griezelig idee dat die vulkaan actief zou kunnen worden. Terwijl we het wel vanzelfsprekendheid vinden dat we hier in Nederland onder de zeewaterspiegel wonen!

Wat heeft jullie kijk op de werkzaamheden veranderd?
Elke dag verandert onze kijk op de werkzaamheden want elke dag leren we over bodem, marketing en teelttechnische aspecten. Het is nooit klaar. Dit jaar zaaien we de groenbemesters weer op een ander manier.

Soms maken we ook een ‘briljante blunder’ (een blunder waar je veel van leert). We zijn steeds aan het uitvinden en er mislukt dus ook wel eens iets. Zo hadden we een olie-achtige stof om de galmijt bij tulpen te bestrijden uitgeprobeerd. Maar de kuubskisten werden daar zelf ook vet van en gleden vervolgens pardoes uit de heftruc!

Wat is het belang van integratie biodivers in onderwijs?
Onze overtuiging is dat de biologische kennis wijd verspreid moet worden. Daarom zitten we ook vanuit ons bedrijf in het bestuur van de agrarische natuurvereniging. Daar is een project over minder gewasbescherming waar we graag onze nieuw opgedane kennis delen. Maar we moeten ook onze gezamenlijke ‘oude kennis’ over teelt goed bewaren en deze blijven delen. Continuiteit is probleem door vele personeelswisselingen in het onderwijs maar ook in de plantenteeltbranche is er momenteel een tekort aan mensen. Terwijl de biobollenteelt toch een