Debatwedstrijd mbo-studenten Vonk in stadhuis Alkmaar

Debatwedstrijd mbo-studenten Alkmaar Vonk

Woensdag 5 juni vond de jaarlijkse debatwedstrijd plaats tussen mbo- studenten van de groene opleidingen van Vonk uit Hoorn en Alkmaar. Locatie voor de wedstrijd was het stadhuis in Alkmaar. Tweedejaars studenten van verschillende niveau3- en niveau4-opleidingen streden om de jaarlijkse wisselbokaal. Het werd een spannend debat waarbij team Alkmaar als winnaar uit de bus kwam.

Kritisch denken en respect voor elkaars standpunten
Vanuit de vakken Burgerschap en Nederlands zijn de studenten de afgelopen tijd voorbereid op deze wedstrijd. Met onder andere workshops verzorgd door het Nederlands Debat Instituut, dat ook deze debatwedstrijd leidde. Het instituut wil debatteren meer onder de aandacht brengen. “Debatvaardigheden geven jongeren meer zelfvertrouwen. Het leert ze kritisch denken en respect hebben voor de standpunten van anderen. Ook leren ze overtuigend hun mening te verwoorden”, aldus het debat instituut. 

Debatwedstrijd mbo Alkmaar
Debatterende studenten mbo Alkmaar Vonk

Spannend
Tijdens de workshops leerden ca. 200 studenten de beginselen van het debatteren en werden de teams gekozen die aan de debatwedstrijd op 5 juni zouden deelnemen. En dat deelnemen was op de dag zelf best spannend omdat de studenten vooraf niet wisten over welke stellingen het debat zou gaan en ook niet of hun betoog vóór of tegen de stelling moest zijn.

Stellingen over actuele thema’s die studenten aanspreken
Gesteund door een aantal klasgenoten en docenten debatteerden de studenten in de raadzaal van het stadhuis over uiteenlopende stellingen. In de eerste ronde werd gedebatteerd over het verbieden van anonimiteit op social media, daarna over het zonder recept verkrijgbaar stellen van de anticonceptiepil en in de finale ronde over het uitsluiten van voetbalteams in de competitie als supporters zich discriminerend uitlaten.

Winnaar debatwedstrijd mbo Alkmaar Sylvia Huppen

En de winnaar is…..
De oplettende jury, bestaande uit Thijmen Krijgsman van het Nederlands Debat Instituut, Helma van der Hoorn (bestuurder van Vonk) en Peter van der Heijde (raadslid van de gemeente Alkmaar), beoordeelden de studenten op argumentatie, teamwork en presentatie. Team Alkmaar werd tot winnend team verkozen en Sylvana Huppen (van de opleiding Commercieel Ondernemen in Hoorn) als beste debater. Alle studenten kregen een medaille voor hun deelname.

Debatterende studenten mbo