Hotspot Visserij: praktijkonderzoek naar viskwaliteit

Hotspot Visserij: praktijkonderzoek naar viskwaliteit

Vorige maand zijn mbo-studenten van de opleiding Voedingsexpert, samen met hun docenten, afgereisd naar IJmuiden voor een unieke praktijkervaring: de kwaliteitsbeoordeling van verse vis, gevangen met zowel de innovatieve kiwikuil als de conventionele kuil. Deze activiteit was onderdeel van de hotspot Visserij binnen het project Smart Future, waar WMR (Wageningen Marine Research), bedrijfsleven en het Vonk practoraat Duurzame Voedselrevolutie samenwerken aan kennisdeling en innovatie.

Maar wat is een kiwikuil precies?

De kiwikuil is een innovatieve aanpassing aan het net binnen de boomkorvisserij, ontwikkeld om duurzamer te vissen. De kiwikuil is een trechtervormige buis met drie compartimenten. In de eerste twee zitten gaatjes die ervoor zorgen dat ondermaatse vis en het water kunnen ontsnappen. Het achterste compartiment is de daadwerkelijke 'kuil', waarin de gevangen vis terechtkomt. Hierdoor is de verwachting dat :

  • de vis schoner en onbeschadigd blijft;
  • er minder bijvangst is, met een betere overlevingskans;
  • en er een hogere viskwaliteit is.

De kiwikuil combineert efficiëntie met verbeterde duurzaamheid en biedt daarmee belangrijke kansen voor de toekomst van de visserijsector. (Bron: Vissersbond)

Praktijkonderzoek

Tijdens het praktijkonderzoek beoordeelden de studenten, onder begeleiding van WMR-experts Pieke Molenaar en Allard van Mens, vissen zoals tong, kabeljauw, schol en rode poon op versheid, uiterlijk en andere kwaliteitskenmerken. Door dit type onderzoek moet duidelijk worden of de vangstmethode invloed heeft op de kwaliteit. Als kennismaking met het visserijonderzoek wat bij WMR uitgevoerd wordt, leerden ze bovendien hoe ze met behulp van gehoorsteentjes (otolieten) de leeftijd van vissen kunnen bepalen. Een rondleiding op de kotter KW145 gaf hen een uniek kijkje in de praktijk van de moderne visserij.

De studenten vonden het bezoek erg leerzaam en zijn nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek. Het directe contact met onderzoekers en vissers gaf hen nieuwe inzichten in de duurzame toekomst van voedsel uit de zee. De vraag van de studenten waar de naam kiwikuil vandaan komt “het lijkt helemaal niet op een kiwi” werd lachend door Allard beantwoordt met: “De innovatie komt uit Nieuw-Zeeland en heeft technisch een veel te ingewikkelde naam, ‘kiwi’ is veel makkelijker”.

Vervolg en samenwerking

De samenwerking tussen Vonk, Wageningen Marine Research en het bedrijfsleven wordt voortgezet binnen het VOP-programma (Visserij Ontwikkel Plan) en het toekomstige Blue Food Center. Hier willen we structureel praktijkgericht onderzoek, onderwijs en innovatie rondom duurzame voedselproductie uit zee samenbrengen. Deze aanpak sluit perfect aan bij het onderwijsconcept: samen leren en innoveren door te doen.