Terugblik vmbo Skillsvakwedstrijden bij Vonk

Terugblik succesvolle Skillsvakwedstrijden bij Vonk. 

Op 22, 23 februari en 9 maart waren de vmbo Skills Talents vakwedstrijden bij Vonk in Alkmaar en Schagen. We hebben veel vmbo scholen, enthousiaste deelnemers en begeleiders mogen ontvangen. Wat hebben we veel talent in huis gehad en wat was het ontzettend leerzaam en spannend tot het eind voor deze vmbo leerlingen en alle betrokken partijen. De wedstrijden waren voor onze Vonk deelnemers voor het eerst een ‘thuiswedstrijd’ sinds Vonk zich bij World Skills Netherlands heeft aangemeld als host.

Wij willen de deelnemende vmbo scholen, begeleiders en deelnemers bedanken voor hun komst, maar ook zeker de bekwame en enthousiaste vakjuryleden, die tijd hebben gemaakt om de Skills wedstrijden te beoordelen. Dit geldt ook voor de werkvloerbegeleiders en sponsoren. Zoveel passie als er op deze dagen bij komt kijken, van afstraalt en wordt gedeeld voor en door de diverse vakgebieden, bedrijven en instellingen is verbindend.

Er waren wedstrijden in de volgende vakgebieden:

 • Bloemwerk, Tuinontwerp & aanleg
 • Media, ICT & Vormgeving
 • Economie & Ondernemen
 • Horeca, Bakkerij & Recreatie
 • Zorg & Welzijn
 • Mobiliteit & Transport
 • Produceren, installeren & energie
 • Bouwen, Wonen & Interieur

Mooi om te noemen is dat vanuit Vonk vmbo de volgende leerlingen door gaan naar de landelijke finale en ons zullen vertegenwoordigen op 23 en 24 maart in de Rai in Amsterdam;

 • Bloemwerk: Vonk Alkmaar: Mila Schavemaker en Julia van Egmond
 • Tuinontwerp en aanleg: Vonk Castricum: Piet Gul en Jim Haagsman
 • Economie: Vonk Castricum: Max Kauffman en Mees Beerkens

Wij wensen onze leerlingen vast ontzettend veel succes en plezier tijdens de landelijke finales en roepen ook andere teams en leerlingen op om te komen kijken in de RAI om de finalisten aan te moedigen.

Ga naar onze Skills pagina voor alle informatie over Skills.

Wat is Skills?

Skills zijn uitdagende vakwedstrijden voor het beroepsonderwijs die door WorldSkills Netherlands worden georganiseerd. Het doel van WorldSkills Netherlands is om vmbo-leerlingen en mbo-studenten na te laten denken over hun toekomst door hen uit te dagen en het beste uit zichzelf te halen. De wedstrijden zijn leuk, leerzaam en een goede voorbereiding op het eindexamen. WorldSkills Netherlands biedt twee soorten vakwedstrijden, namelijk Skills Talents voor vmbo-leerlingen en Skills Heroes voor mbo-studenten.

Om deze leerzame vakwedstrijden voor Skills Talents mogelijk te maken heeft Vonk de samenwerking gezocht met partners als Innovam en het Media College om aan de basisvoorwaarden van dit soort inspirerende wedstrijden waarbij de vakskills van vmbo leerlingen centraal staan te kunnen voldoen. Wij kijken terug op drie geweldige dagen en hopen voor volgend jaar deze intensieve samenwerkingen voor te kunnen zetten en er samen weer mooie, leerzame dagen van te maken waarbij we ook in onze eigen regio kunnen laten zien wat voor vakkanjers wij binnen het vmbo in huis hebben.