Thijmen Tip over zijn internationale stage in Oostenrijk

Thijmen in Oostenrijk

Thijmen Tip is de Vonk mbo-ambassadeur van 2023 en student van onze opleiding Tuin, Park & Landschap. De afgelopen maanden heeft hij in Oostenrijk stagegelopen bij een hoveniersbedrijf. Thijmen heeft een erg bijzondere en leuke tijd achter de rug in Oostenrijk. Hij deelt in dit artikel zijn ervaringen met ons.

In de opleiding Tuin, Park & Landschap leert Thijmen hoe hij een succesvolle hovenier kan worden. In de opleiding is er aandacht voor theorie van de planten en de bijbehorende Latijnse namen. Uiteraard komt ook praktisch werk veelvuldig aan bod in de opleiding. Hierdoor leert Thijmen ook hoe hij een tuin aanlegt doormiddel van beplanting en bestrating. Hij leert ook met hout werken, zodat hij als hovenier in staat is om schuttingen en pergola’s te maken. 

Toen er aan Thijmen verteld werd dat het vanuit de opleiding dit jaar voor het eerst mogelijk was om internationaal stage te lopen werd hij al snel enthousiast. Hij had als student al wat internationale ervaring opgedaan, doordat hij als uitwisselingsstudent twee weken mee heeft mogen draaien op een campus in Finland, dat vond Thijmen een mooie ervaring. Voorafgaand aan het maken van de keuze in welk land hij wilde gaan stagelopen zette hij zijn doelen op papier. Vervolgens kwam hij tot de conclusie dat hij graag in Italië of Oostenrijk wilde stagelopen. De mooie tuinen en planten daar spraken Thijmen erg aan. Eerst is hij gaan kijken in Italië, maar door de taalbarrière is hij toch verder gaan kijken in Oostenrijk. Na wat zoeken kwam hij terecht bij een mooi Oostenrijks hoveniersbedrijf.

Oostenrijks natuur

Tijdens zijn stage is zijn Duitse taal erg verbeterd. Omdat hij de hele dag Duits sprak met zijn Oostenrijkse collega’s was het erg belangrijk dat hij goed verstaanbaar was. Tijdens de stage heeft Thijmen ook in de vijverbouw gewerkt, dit was nieuw terrein voor hem. In Innsbruck heeft hij een historische vijver, de Hofgarten, mogen restaureren. Tijdens het werken aan de Hofgarten heeft Thijmen op een klein kraantje mogen werken, wat in het begin wel spannend was doordat hij nog niet veel op zulke machines gewerkt had. Ook keken er veel mensen mee bij de uitvoer van de werkzaamheden. Toen het project afgelopen was kon Thijmen wel vol trots terug kijken op zijn werk.

Thijmen op een kraantje
Historische vijver Thijmen
Vijver thijmen

Naast het restaureren van een vijver heeft hij ook aan tuinen van villa's gewerkt. Sommige tuinen waren heel schuin, hierdoor werd het werk extra uitdagend. Doordat het Oostenrijkse landschap veel verschilt van het Nederlandse heeft hij op allemaal verschillende manieren leren werken. Naast het landschap is ook het gereedschap anders, zo heeft Thijmen in Oostenrijk veel met de pikhouweel en veldscheppen gewerkt.

 

Thijmen werkt aan een schuine tuin

Naast zijn stage was er natuurlijk ook vrije tijd, ook hier heeft Thijmen van genoten. Zo is hij bij Mayrhofen met de skiliften naar boven geweest en heeft hij veel gewandeld in het mooie Oostenrijkse landschap. Hij is bij de Achensee geweest om daar de prachtige omgeving te bekijken. Ook is Thijmen op het oktoberfest geweest in München (Zuid-Duitsland) en heeft hij een gletsjer in Hintertux belopen, waar hij de eerste mensen al zag skiën. Ook heeft Thijmen een aantal keer genoten van lekker eten in Oostenrijkse restaurants.

Snietsel Oostenrijk Thijmen

Thijmen: “het leukste aan mijn stage was het leren kennen van nieuwe mensen en nieuwe ervaringen en inspiratie op te doen”.

Thijmen is niet alleen student Tuin, Park & landschap, maar ook Vonk mbo-ambassadeur. Zijn leukste ervaringen als Vonk mbo-ambassadeur waren de opnamendagen voor de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan van en het bijwonen van het ambassadeursgala van Ditismbo. Voordat hij in 2024 definitief het stokje overdraagt wil Thijmen de nieuwe ambassadeur nog wat meegeven: “Wees zeker niet te bang om dingen te doen, laat jezelf verrassen en durf je mening te geven, je zult jezelf hierdoor alleen maar verbeteren”.

Ben jij een (aankomend) mbo-student? Lees dan op deze pagina alles over de mogelijkheden voor het opdoen van buitenlandse ervaringen. Klik hier om meer te weten te komen over onze opleiding Tuin, Park & Landschap. Voor alle informatie kun je ook een bezoek brengen aan onze mbo open dag, meer informatie lees hier