
Veehouderij
Houd jij van kaas op je pizza, op je boterham of gewoon lekker uit het vuistje? Kaas heeft als basis natuurlijk melk en onze Nederlandse melk en kaas zijn wereldberoemd. Overal ter wereld kom je Nederlandse melkveehouders tegen. Veehouders zijn uitvinders van slimme techniek en fokkers van goede koeien. Wil jij ook het mooiste beroep van de wereld?
In het kort
Niveaus
Locaties
- Alkmaar
- Hoorn
Leerweg
- BBL
- BOL
Jij bent
Je bent nieuwsgierig, creatief en ondernemend. Je werkt graag met mensen en dieren en bent geïnteresseerd in alles wat komt kijken bij de productie van dieren en dierproducten. Je hebt aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden. Ook ben je handig met machines en het onderhoud ervan.
Jij leert
Je leert alles wat met de veehouderij te maken heeft: bodemkunde, fokkerij, graslandmanagement en huisvesting etc. Ook het natuurinclusief boeren komt aan bod. Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, scheikunde, rekenen, informatica en economie.
Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding krijg je veel praktijklessen en zit je echt tussen de koeien. De bedrijven waar we mee samenwerken zorgen voor een goede koppeling tussen theorie en praktijk. Daarnaast ben je elk leerjaar minimaal 30% van de tijd op stage. Studenten van niveau 3 en 4 doen ook vaak ervaring op in het buitenland. Melken, voeren & verzorgen van dieren, Fokkerij, Gezondheidsleer, Dierenwelzijn, Graslandbeheer, Voederwinning en Hygiëne & Veiligheid.
Na de opleiding
Na de opleiding ben je breed inzetbaar. Als bedrijfsopvolger kan je aan de slag in het bedrijf van je ouders, maar ook als jouw ouders geen boer zijn kun je terecht in allerlei functies op het gebied van veehouderij. Denk hierbij aan beroepen zoals: Veehouder, Medewerker agrarische bedrijfsverzorging, Inseminator, Rundveepedicure, Commercieel medewerker bij leveranciers
Extra informatie
Over de opleiding moet je nog weten dat je die op niveau 2, 3 en 4 kunt volgen. Elk niveau leidt op tot een andere verantwoordelijkheid en de vakken die je krijgt passen hierbij. Of je nu medewerker (2), vakbekwaam medewerker (3) of vakexpert (4) veehouderij wil worden, bij ons kun je terecht in kleine klassen met voldoende aandacht voor jou!
Na aanmelding voor de opleiding veehouderij volgt er een intake. Docenten van het opleidingsteam verzorgen deze intake. Wat we voor je toelating zoal van je vragen? Naast je vooropleiding willen we ook een beeld krijgen van je motivatie, je capaciteiten en beroepsbeeld. Als je je voor niveau 2 hebt aangemeld krijg je tijdens de intake ook een groepsactiviteit.
Medewerker veehouderij
Niveau 2
Duur: 2 jaar
De medewerker veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor melk, vlees, opfok, eieren of pels of een combinatie ervan. Jij werkt o.a in stallen en in de buitenlucht. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid bij de productie van dierlijke producten, is aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden belangrijk.
Niveau 2 (bbl) volg je op de locatie Hoorn. Niveau 2 (bol) volg je op de locatie Alkmaar.
Vakbekwaam medewerker veehouderij
Niveau 3
Duur: 3 jaar
De vakbekwaam medewerker veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor melk, vlees, opfok, eieren of pels. Ook de zorgboerderij behoort tot zijn werkgebied. Jij werkt o.a in stallen en in de buitenlucht. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid bij de productie van dierlijke producten, is aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden belangrijk.
Niveau 3 kan je volgen op de locatie Alkmaar.
Vakexpert veehouderij
Niveau 4
Duur: 3 jaar
De vakexpert veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor melk, vlees, opfok, eieren of pels of een combinatie ervan. Ook de zorgboerderij behoort tot zijn werkgebied. Jij werkt zelf mee maar heeft ook een aansturende en coördinerende rol als hij met een team werkt. Jij werkt o.a op kantoor, in stallen en in de buitenlucht. De vakexpert veehouderij heeft voortdurend aandacht voor het optimaliseren van het proces waarbij dierenwelzijn en diervriendelijke productiemethoden uitgangspunt zijn. Daarnaast heb je ook voortdurend aandacht voor vernieuwing en verandering in de keten, de maatschappij om hem heen en de kansen en mogelijkheden die dit biedt voor het bedrijf.
Niveau 4 kan je volgen op de locatie Alkmaar.
Praktijkvoorbeelden opleiding Veehouderij

Kllik hieronder voor voorbeelden van een excursie, gastles en de inhoud van het lesprogramma.Ga naar de praktijkvoorbeelden
“Door te werken in deze sector lever je een bijdrage aan gezond voedsel en een prachtig landschap”